Lepsza niż ogórkowa. Robię rozgrzewającą zupę z dodatkiem, którego nikt się nie spodziewa

Dodano:
Solianka z oliwkami i kaparami Źródło: Shutterstock / SnapFocus
Z ogórków kiszonych można zrobić nie tylko klasyczną polską zupę. W tej soliance smakują zupełnie inaczej, bo przyrządzam ją z oliwkami i kaparami. Przepis może dziwić, ale wychodzi kapitalne danie.

Nazwa tej potrawy pochodzi z rosyjskiego i nawiązuje do jej słonego smaku. Solianka nie jest jednym rodzajem zupy, bo występuje w różnych wariantach. Wszystkie mają w sobie kiszone ogórki oraz zaskakujące składniki, które nadają im niepowtarzalny charakter.

Jak zrobić soliankę z oliwkami i kaparami?

Oprócz kiszonych ogórków podstawą solianek są cebula, bulion, masło i zielenina. Dla pogłębienia kwaśnego smaku dodaje się również oliwki, kapary i koncentrat pomidorowy, a danie serwuje się z plasterkami cytryny.

Do mojej wersji używam jednocześnie oliwek zielonych i czarnych, dzięki czemu ma więcej smaku. Składniki gotuję z liściem laurowym i zielem angielskim, a całość podaję ze świeżym koperkiem. Ta znana kompozycja przypraw sprawia, że smak potrawy jest bliższy polskim upodobaniom.

W zupie jest zwykle sporo mięsa. Ja sięgam po chudą wołowinę bez kości, co jest zgodne z tradycyjnymi recepturami. Dokładam też szynkę wieprzową, by danie było bardziej bogate.

Soliankę zabiela się kwaśną śmietaną, biorąc stugramową porcję tego produktu na przepis. Ja wolę jednak podać ją z boku w oddzielnym naczyniu, żeby każdy mógł dozować ją według własnych upodobań.

Przepis: Solianka z oliwkami i kaparami

Pyszna mięsna zupa z marnowanymi dodatkami i cytryną.

Kategoria
Zupa
Rodzaj kuchni
Rosyjska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
136 w każdej porcji

Składniki

  • 300 g wołowiny bez kości
  • 3 litry bulionu wołowego
  • 150 g kiszonych ogórków
  • 100 g szynki
  • 2 cebule
  • 2 łyżki masła
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 50 g zielonych oliwek
  • 50 g czarnych oliwek
  • 50 g kaparów
  • 1/4 małego selera
  • 1/2 pietruszki
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 4 łyżki posiekanego koperku
  • 1/2 cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie mięsaZagotuj bulion. Pokrój wołowinę na kawałki, wrzuć do garnka i gotuj około 30 minut, aż będzie miękka. Wyjmij i potnij drobniej.
  2. Szykowanie składnikówW tym czasie pokrój cebulę w piórka, a ogórki – na podłużne kawałki. Obierz selera i pietruszkę, po czym potnij w drobną kostkę. Oliwki pokrój na plasterki, szynkę – w cienkie paski, a cytrynę na cząstki.
  3. Smażenie warzywRozpuść masło na patelni i podsmaż cebulę. Gdy będzie szklista, dodaj selera i pietruszkę. Smaż kilka minut, dołóż koncentrat pomidorowy i podgrzewaj jeszcze przez minutę.
  4. Robienie zupyDoprowadź bulion do wrzenia, wrzuć podsmażone warzywa, ogórki, liść laurowy i ziele angielskie, a także mięso, kapary i część oliwek. Gotuj 15-20 minut, a na końcu dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z resztą oliwek i plasterkami cytryny.

Solianka – wskazówki

Ta zupa w najbardziej klasycznych wariantach zawiera specjalnie przygotowane ogórki kiszone. Warzywo obiera się, rozkrawa, usuwa pestki, po czym tnie na półplasterki. Ja nie lubię wyrzucać jedzenia, dlatego używam ich w całości i tylko kroję na kawałki. W wielu uproszczonych przepisach na soliankę ogórki ściera się na tarce o grubym oczu tak samo, jak do naszej ogórkowej.

Danie można przygotować na mięsie i bulionie drobiowym, a także w wersji rybnej. Wtedy bierze się wywar i mięso z ryby, na przykład dorsza, mintaja, halibuta, pstrąga czy tołpygi. Natomiast solianka grzybowa ze świeżymi lub suszonymi borowikami to potrawa jarska, którą podaje się bez cytryny.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...